PRZEPIS NA KARPIA Z OKSY FASZEROWANEGO W GALARECIE
Przepis ten zdobył pierwsze miejsce w powiecie jędrzejowskim i reprezentował ten powiat w 2009 roku podczas finału wojewódzkiego konkursu na „Świętokrzyską potrawę świąteczną”.
Składniki:
1-2 kg karpia
produkty na bulion: marchewka, po kawałku pora, selera, kilka suszonych grzybów, przyprawy, 20g żelatyny na 1 litr bulionu
produkty na farsz: 70 dag dowolnych mrożonych filetów rybnych, 1 jajko, 2 łyżki bułki tartej, 5 dag suszonych, ugotowanych grzybów, cebula, masło, sól, pieprz.
Przyrządzenie:
Karpia oczyszczamy z łusek. Obcinamy płetwy. Głowę ze skrzelami odcinamy od korpusu. Usuwamy wnętrzności, korpus myjemy. Mięso z ośćmi odcinamy ostrym nożem, zostawiając skórę - robimy to ostrożnie, by jej nie uszkodzić.
Z podanych składników gotujemy bulion, wkładamy wyjęte z karpia mięso. Gdy mięso ryby będzie białe, ości wyjmujemy i wyrzucamy. Wyjęte z bulionu mięso, ugotowane grzyby, rozmrożone i odciśnięte filety oraz pokrojoną zeszkloną na maśle cebulę przepuszczamy przez maszynkę. Dodajemy bułkę tartą i jajko, wyrabiamy i doprawiamy. Nadziewamy skórę karpia.
Do brytfanki wlewamy przecedzony bulion. Rybę wkładamy i gotujemy około 20 minut, odwracamy i gotujemy kolejne 20 minut na średnim ogniu. Po ugotowaniu karpia wyjmujemy na półmisek. Dekorujemy marchewką i grzybami. Resztę bulionu mieszamy z żelatyną, doprawiamy, przecedzamy i zalewamy rybę. Dekorujemy i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.